gulasz na ciemnym piwie

Luty 4, 2009

img_9131-s

przepis, który chodził za mną, gdy tylko zobaczyłem go na fotoforum galeria potraw.

img_9136-s

połączenie gorzkiego portera (użyliśmy portera żywieckiego) i słodkich fig, to musiało być pyszne i było. gotowała moja żona, ja tylko jadłem, niestety, nie do końca pewnie wyczuwając wszystkie subtelności smaku (ciągle biorę antybiotyk). wyszło bardzo dobrze, jedyne, czego można się przyczepić, to figi. użyliśmy fig z torebki, takich „miekkich-suszonych” i chyba nie był to najlepszy wybór, bo trafiliśmy na figi dość mdławe, o cukrowym smaku.

img_9143-s1

pomijając to, jest świetne danie na zimowy obiad. można gościom, ale raczej zapowiedzianym. gulasz, jak to gulasz, musi się pogotować…

Reklamy

komentarze 4 to “gulasz na ciemnym piwie”

  1. Felinity said

    Wygląda rewelacyjnie, zresztą gulasz to moja ulubiona zimowa potrawa.

    Może mniej egzotyczne, ale też na ciemnym piwie (najlepiej smakuje z piwem Rodenbach, jak mówią tambylcy) – przysmak z Ghent – Gentse Stoverij (stew from Gent): http://www.elise.com/recipes/archives/000865carbonnade_beef_and_beer_stew.php – bardzo polecam!

  2. asieja said

    ale kolory piękne..
    i te figi mimo nie do końca zadowalającego smaku wyglądają pysznie!

  3. lisiczka_bez_kitki said

    Bardzo się cieszę, że smakował :)I pozdrawiam.

  4. Zuzanka said

    Ponieważ TŻ odmówił z figami, wzbogaciłam piwem (ciemnym czarnkowskim) zwykły gulasz (wołowina, cebula, papryka, liść laurowy, ziele angielskie). BDB, słodkawe, gęste (chociaż to pewnie efekt panierowania mięsa w mące razowej).

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: