frijoles negros refritos: burrito w 20 minut

Grudzień 21, 2008

dania z miekkich pszennych tortilli to w naszym domu jedne z popularniejszych dań „ratunkowych”. zazwyczaj mieliśmy po prostu puszkę czerwonej fasoli w szafce, gdy nie było akurat tortilli czy innych wrapów pod ręką, jedliśmy fasolę z chlebem lub cienko pokrojonymi odsmażanymi ziemniaczkami. i piwem.

ostatnio jednak pojawiły się w sklepach frijoles refritos (w dwóch odmianach) i już nie kupujemy czerwonej fasoli. wcześniej przesmażone na słoninie czy smalcu, lekko przyprawione pasty z fasoli są nie gorsze od zrobionych samodzielnie. dziś byliśmy już o krok od wycieczki do restauracji, ale nagle przypomnieliśmy sobie o fasoli. pobiegłem do sklepu po wrapy, a potem…

najpierw rozgrzałem w patelni z grubym dnem odrobinę oleju. dodałem trochę drobno pokrojonego wędzonego boczku (naprawdę niedużo, chodzi głównie o aromat). dorzuciłem 3 ząbki czosnku w plasterkach. łyżeczkę kuminu! kumin jest tu bardzo ważny, nadaje specyficzny meksykański aromat. łyżkę słodkiego przecieru pomidorowego. trochę morskiej soli. oregano. świeżo startą gałkę muszktołową. i najważniejszy składnik: paprykę chipotle – moją ulubioną „wędzoną” paprykę. i dopiero do tego dodajemy pastę z fasoli, podgrzewamy powoli.

w międzyczasie żona z pomocą córki miksowała guacamole. do guacamole też dodała kminu rzymskiego i papryki, ale tu lepiej sprawdza się jalapeno.

a potem to już tylko wrapy na suchą patelnie, podgrzewamy, mogą się nawet leciutko przyrumienić, nakładamy pastę

img_8509

składamy na pół, na ćwierć, zwijamy – my wybraliśmy pierwszą opcję i serwujemy. z guacamole i piwem.

img_8522

można gościom, jeśli wpadli z nienacka. albo z meksyku.

ma to danie tylko taką wadę, że w wersji „z patelni” wymaga ciągłego biegania, podgrzewania tortilli, zawijania i podawania. można również robić je w piekarniku, wtedy jest wygodniej.

Reklamy

Jedna odpowiedź to “frijoles negros refritos: burrito w 20 minut”

  1. […] od przepisu na frijoles refritos w wersji świątecznej. prosto z meksyku. choć można już kupić gotową odsmażaną fasolę w puszkach, ale na pewno nie dorówna ona przygotowanej samodzielnie. warto zapoznać się też z papryką […]

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: