gado-gado i okolice

Listopad 11, 2008

img_83641

gado-gado śmiesznie się nazywa i głównie dlatego je zrobiliśmy. gotowy sos z orzeszków kupiłem w berlinie, wystarczyło rozmieszać z gorącą wodą. pozostałe składniki to już trochę więcej zabawy: tofu i ogórka się tylko kroi, ziemniaki gotuje, marchewkę i fasolkę blanszuje (a potem moczy w wodzie z lodem, żeby były chrupiące), a kiełki z fasolki mung podaje takie jak są, po usunięciu korzonków i fasolek. jeszcze są jaja na twardo. wszystko to polewa się aromatycznym, lekko pikantnym sosem orzechowym, posypuje orzechami arachidowymi, a my obłożyliśmy jeszcze prażynkami krewetkowymi. nieco pracochłonne, ale warto, choć gdybyśmy musieli samodzielnie przyrządzać jeszcze sos, pewnie wspominalibyśmy je jako „można gościom, ale może raczej nie wcześniej niż za rok”. a tak, to pewnie powtórzymy gado-gado przy innej okazji. o ile kupimy gotowy sos.

img_8367

a teraz wspominany już wcześniej rendang. dobrze wyszedł. nawet bardzo dobrze, choć była to wersja light (półtorej chilli na ponad kilogram mięsa, za to z pestkami). rendang rządzi. to na wierzchu to kolendra, nie pietruszka. tych, dla których to oczywiste, przepraszam, jeszcze wczoraj sam nie odróżniałem.

do dań głównych wino torrontes od dwóch producentów, dobrze zrównoważone xama che i tańsze, nieco słodsze, ale również bardzo dobre montecepas (kupione w tym samym sklepie). plus jakieś australijskie, którego nie warto wspominać.

img_8375-2

na deser… tu oddam głos żonie…

krem kawowo-bezowy z pokruszonych bezów, masła i esspresso plus fusy kawowe – dobrze schłodzone to jest pyszne ale trzeba lubić kawę.

Dla dzieci moja koleżanka robi krem czekoladowo-bezowy, masło plus kakao, pokruszone bezy i starta drobno ciemna czekolada.

ja lubię kawę, a ten deser wręcz uwielbiam. jest strasznie słodki i tak ma być. pewnie nie jest dietetyczny, ale chyba nie po to są desery?

i tyle. nie jemy kolacji po takim obiedzie, to chyba zrozumiałe.

Reklamy

Jedna odpowiedź to “gado-gado i okolice”

  1. Zuzanka said

    „wystarczyło rozmieszać z gorącą głową”? 8-D

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: